Izbira fotoaparata - objektiv

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Izbira fotoaparata - objektiv

Objektiv fotoaparata je oko v svet. To oko naj bo dobro, sicer bomo ostali napol slepi.

Vsi digitalni fotoaparati razen zrcalnorefleksnih variant imajo vgrajene dobre objektive z variatorjem, ki omogoča v večini primerov najmanj 3-kratno povečavo slike. Naj takoj povem, da govorimo le o optičnem zoomu, digitalni je le manipulacija s pikami. Vrsta objektiva je tretja ključna postavka pri izboru, če poleg števila pik kot prvo štejemo ceno.

Ravno pri oceni objektiva je odločitev najbolj prepuščena uporabniku. Mnenja ga na tem področju puščajo na cedilu, ker je težko brez primerjave in kupa poskusov ocenit kakovost objektiva. Po drugi strani pa je optika digitalnih fotoaparatov še vedno tako dobra, da razen običajnih aberacij ne vpliva na končno ločljivost slike. Seveda če ne štejemo, da ima objektiv svoje značilnosti, ki so podvržene fizikalnim zakonom. Globinska ostrina in razpršitev svetlobe na zelo zaprti zaslonki sta pač neizogibni lastnosti optike.

Običajni potrošniški fotoaparati imajo 3-4 kratni zoom s sorazmerno dobro optiko. Če se pojavi v poceni fotoaparatu zoom s širokim razponom zooma, ja dobro pregledat teste in poskusne slike, da ne bomo kasneje razočarani nad neostrino in aberacijami. Napake so vidne tudi pri profesionalnih fotoaparatih, ki imajo večji razpon zooma. Meja povečave, kjer se pojavijo očitne napake, je odvisna od več faktorjev, iz primerjav pa lahko rečemo, da se vidne napake začnejo pojavljati pri razponih, večjih od 1:5.

Če se nameravamo ukvarjati z makro-fotografijo, najprej preverimo, kako se obnaša fotoaparat pri povečavah. Nekateri fotoaparati omogočajo povečave do razmerja 1:1

Digitalni fotoaparati omogočajo precejšnje povečave. Pri snemanju moramo samo preklopiti optiko na makro področje. Pri tem naj bo vodilo, da nam približevanje objektu na nekaj centimetrov ne bo kaj prida koristilo, saj bo objektiv zasenčil objekt, ali pa jo bo ta enostavno odkuril, če je po naključju živo bitje. Boljša rešitev bo objektiv z dolgo goriščnico in makro ostrenjem v najožjem slikovnem kotu. Na primer, boljši fotoaparati imajo zoom 28-200 mm z makro območjem pri 180-200 milimetrih.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.