Kvaliteta fotoaparata ali kvaliteta slike?

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Kvaliteta fotoaparata ali kvaliteta slike?

Kvaliteta fotoaparata naj se ne ravna po vaši denarnici, ampak glede na vaš kriterij o kvaliteti slike. Rezultat bo tako ali drugače odvisen od vaših spretnosti.

Fotografi strmimo po najboljših fotoaparatih, vendar nas pri tem omejuje stanje v denarnici, morda pa tudi zdrava pamet. Tudi sam sem tak, da bi se rad vozil s Ferrarijem, pa moram biti zadovoljen s staro Hondo. Ampak moja stara Honda me vedno varno pripelje domov.

Tudi moj fotoaparat dela čisto lepe slike. Za moj okus. Ampak Schumacher bi se na vsa usta režal, čo bi me videl, kako se s svojo Hondo cijazim sto kikometrov na uro proti Ljubljani. Prav tako bi se marsikateri fotograf namrdnil, ko bi zagledal Minolto ali pa Sigmo v mojih rokah. Vendar tu velja podobno pravilo kot za objektiv: na svetu je mnogo, mnogo več dobrih fotoaparatov kot je dobrih fotografov.

Sodobna pravila vrednotenja slike se ravnajo po načelih barve. Le redkokateri opazovalec je zadovoljen s kompozicijo, ki jo dela ton. Po tem se ravna tudi industrija fotografske opreme. Bolj kot kvaliteta slike je pomemben učinek, ta učinek pa dela barva. Vedite, da ste morda tudi vi v tisti večini publike, ki se ravna po tem načelu. Zato se pri nakupu fotoaparata najprej vprašajmo, ali rabimo kvaliteten fotoaparat, kvalitetno sliko, ali pa rabimo samo majhen fotoaparatek z velikim območjem zooma, ki nas bo zadovoljil na potovanjih.

Morda imate veliko denarja in si lahko brez problemov kupite fotoaparat za dva miljončka. Poznal sem človeka, ki mu je žena za darilo kupila fotoaparat za milijonček, pa gospod ni imel časa niti toliko, da bi prebral navodila, kaj šele da bi posnel kakšno sliko. Navsezadnje je njegov fotoaparat bolj zahteven kot njegova žena in preden bo nesrečnež našel sprožilec, bo fotoaparat že zastarel. Kaj naj počne s kvaliteto fotoaparata, če ne more posneti slike?

Zamislite si, da rabite za svojo spletno stran malo sličico Aljaževega stolpa. Boste vzeli Canon D20 in vrhunski objektiv, se povzpeli na Triglav samo za to, da boste s širokokotnikom posneli sliko, katero boste nato prevzorčili na dvajsetkrat manjšo ločljivost? Lahko pa to naredite samo zato, da potem napišete članek, kako nesti osem kilogramov fotografske šare v gore in ugotoviti, da je bil tisti, ki je znosil Aljažev stolp tja gor, res junak!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.