Testiranje ostrine objektivov

Digitalna fotografija: Kamera - Objektiv - Testiranje ostrine objektivov

Pogosto pade vprašanje, ali ostrino slike omejuje objektiv ali senzor. Takoj lahko rečem, da eno in drugo, vsekakor pa je ostrina slike odvisna od enega in od drugega. Če za primer vzamemo dober sonzor in navaden zoom objektiv, bo slednji povzročil večino neostrine. Kako preveriti, kako se obnaša objektiv in kako na ostrino slike vplivajo ostale komponente, bomo skušali razvozljati na naslednjih straneh.

Test ostrine fotoaparatov ni smiselno delati doma, ker so te meritve že izdelane za skoraj vsak malo boljši fotoaparat. Bolj zanimivo postane, če testiramo kvaliteto objektiva in pri tem ugotovimo tako-imenovano 'zlato točko' objektiva. To je točka, v kateri daje objektiv največjo ostrino. Če vemo, da se ostrina objektiva spreminja z goriščnico in zaslonko, lahko obnašanje objektiva izkoristimo pri fotografiranju tako, da dobimo čimbolj ostro sliko.

Na desni so povečani izseki posnetkov z nekaterimi objektivi v najboljši ostrini. Iz tega vidimo samo to, kako sliko zajema senzor in kako se ostra meja črke preliva v posnetku. V nadaljevanju pa bomo pogledali enostavno metodo za ugotavljanje lastnosti objektiva.

Sigma SD9 - povečava 600x. Fokus 28 mm, zaslonka 11, 1/180 sekunde.

Tehnologija Foveon v senzorju Sigme zajema rob črke le v dveh pikah. Rob črke je lahko oster le v tistih točkah, kjer pade bela v eno linijo fotodiod, črna pa v drugo linijo. Tam, kjer pade svetloba iz roba črke na dva segmenta, se to seveda odslika kot sivina v dveh točkah namesto črne in bele.

Sigma SD 9 ali SD 10 sta torej dobri kameri za testiranje objektivov. V drugih primerih na ostrino slike vpliva več faktorjev, zato je testiranje manj pregledno.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.