Napačne razlage optike

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napačne razlage optike

Teleobjektiv daje manjšo globinsko ostrino kot širokokotnik - ne drži.

Globinska ostrina je najprej odvisna od zaslonke in goriščnice, vendar je globinska ostrina v enakem slikovnem rezu pri določeni zaslonki vedno enaka ne glede na goriščnico.

Globinska ostrina pred izostrenim predmetom je dvakrat manjša kot za predmetom - ne drži.

Od kod izvira ta trditev, mi ni znano. Dejansko je globinska ostrina pred in za točko izostritve enaka, če pa bi hoteli priti zadevi do dna, bi morali upoštevati konstrukcijo objektiva.

Teleobjektiv splošči perspektivo - ne drži.

Teleobjektiv projecira sliko z ozko perspektivo, kar je stvar zornega kota fotografa, ne objektiva. Sploščenost prostora v sliki, posneti s teleobjektivom, je posledica občutka o relativno majhni razdalji med motivom in ozadjem.

Širokokotni objektiv povzroča razhajanje vertikal - ne drži.

Razhajanje in stekanje linij v sliki je stvar perspektive, ne tipa objektiva. Večji medsebojni naklon linij v sliki, posneti s širokokotnikom povzroči dejstvo, da je za posnetek s širokokotnikom potrebno bližje stojišče kot s teleobjektivom.

Motno ozadje pri posnetkih s teleobjektivom pripelje do zmotnega mnenja, da daje teleobjektiv z dolgo gorišnico manjšo globinsko ostrino kot širokokotni objektiv. V primerljivih razmerah to nikakor ne drži.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.