Napake objektiva

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napake leče

Optične napake leč povzročijo bolj ali manj vidne napake v sliki. Kvaliteta leč in objektiva je neposredno povezana s ceno te optike.

Poleg teh napak se v sliki lahko pojavijo druge napake, kot so astigmatizem, vinjeta in koma, popačenja neostrine v obliki mačjih oči in bokeha, v sliki pa se lahko odslikajo razni odsevi izvora svetlobe na površinah leč ali filtrov. Na tak način lahko v sliki opazimo razne odseve v obliki zaslonke, odboj od površine filtra in odsev na površini leč. Vse te napake obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Leča povzroči tudi napake. Fotografija bi bila brez tega precej poceni in enostavna. Zaradi loma svetlobe v steklu se pojavljajo poleg pozitivnih učinkov tudi negativni, ki zmanjšajo kvaliteto slike. Poglejmo te napake kar po vrsti.

Distorzija je napaka leče, ki povzroči neostro sliko na robovih slikovnega polja in izbočenost slike.

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija je posledica razklona žarkov različnih valovnih dolžin pri lomu skozi lečo. Nastane ob robovih leče kot mavrično obarvanje kontrastnih robov slike, predvsem svetlejših točk.

Barvni razklon leče je odpravil akromat, objektiv z več lečami. Kljub temu se ta pojavlja tudi pri zelo dobrih objektivih, sploh pri večjih povečavah slike.

Kromatična aberacija

Astigmatizem je optična napaka, ki povzroči neostrino slike. Pojavlja se ob robovih slike. Nastane zaradi izbočenosti projekcijskega polja, zmanjšuje pa jo objektiv aplanat.

 

Kromatična aberacija
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.