Kako deluje fotoaparat

Digitalna fotografija: Fotografija - Fotoaparat - Kako deluje fotoaparat

Slika nastane v fotoaparatu na zadnji strani ohišja, kjer se posname na film. Svetloba, ki se odbije od osvetljenega motiva, se skozi objektiv preslika na odmično zrcalo. To odbije žarke preko pentaprizme v iskalo. Sliko vidimo v iskalu pravilno in tako veliko kot bo posneta na filmu.

V trenutku, ko pritisnemo na sprožilec, se odpre zaklop. Zrcalo se odmakne navzgor, svetloba pa pade na film. V času, ko je zaklop odprt, se mora na film pretočiti toliko svetlobe, da je film pravilno osvetljen.

Na film pade obrnjena zrcalna slika, ker jo obrne in prezrcali objektiv. Film se mora pri izdelavi slik ustrezno obrniti, da je motiv na sliki enako postavljen kot je bil v naravi.

Količino svetlobe ne regulira samo čas osvetlitve, ampak jo spreminja tudi odprtina zaslonke. Z zapiranjem zaslonke sicer zgubljamo prepotrebno svetlobo, vendar pridobivamo večjo globinsko ostrino.

Slika nastane tako, da svetloba za kratek čas osvetli film. Količino svetlobe se nastavi z časom osvetlitve in odprtino zaslonke.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.