Globinska ostrina

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ostrina - Globinska ostrina

Globinska ostrina je področje okoli nastavljene razdalje, v katerem je slika še vedno sprejemljivo ostra.

Definicija 'sprejemljivo ostra' se veže na velikost neostrinskega krožca. Najlažje si ga predstavljamo, če se spomnimo na zažiganje papirja z lečo in sončnimi žarki. Papir se vname le takrat, ko pade snop žarkov v eno samo točko. Če lečo odmikamo ali približujemo, se na papirju riše večji ali manjši krožec.

Če prilagodimo to lastnost objektivu in rečemo, da je najmanjša neostrina lahko tista površina, ki je manjša od ločljivosti našega očesa, je velikost neostrinskga krožca določljiva. To lahko razumemo iz spodnje skice. Če rečemo, da je najmanjša točka, ki jo naše oko še loči, 0,1 mm, lahko iz fokusa in zornega kota objektiva izračunamo, kakšna je globina fokusa, s tem pa tudi razdalje ostrine pred objektivom.

Vse o globinski ostrini in vplivu na videz slike obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Globinska ostrina je področje okoli nastavljene razdalje, v katerem je slika še vedno sprejemljivo ostra.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.