Pika (pixel)

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Pika (pixel)

Najmanjši del slike je pika (pixel). To je definicija barvne (in s tem tudi tonske) vrednosti neke najmanjše površine slike.

Če sliko na desni razdelimo z navidezno mrežo, dobimo 600 kvadratkov po dolžini slike in 450 kvadratkov po širini. Majceni izrez 20 x 15 pik je povečan 1600-krat in prikazuje, kakšne pike gradijo ta izrez. Vsaka pika je samostojna digitalna vrednost barve.

Pika nima oblike ali velikosti. Velikost pike definira šele število pik v neki dimenziji slike. V naravi pojem ločljivosti ne obstaja. Svetloba lahko riše neskončno majhne detajle, vendar jih naše oko loči le do desetinke milimetra natančno. Ločljivost pomeni torej najmanjšo površino, v kateri oko ali naprava ne loči več kot enega detajla.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.