Zataknjene pike - stuck pixels

10_Lobivia_ducis-paulii_qual50.jpg (12417 bytes)

Original

15%
1x
3x
6x
16x

10_Orbea_woodii_oznaka.jpg (13198 bytes)

Original

15%
1x
3x
6x
16x

10_Ferocactus_fordii_oznaka.jpg (18720 bytes)

Original

15%
1x
3x
6x
16x
  10_Dorstenia_foetida_oznaka.jpg (10854 bytes)

Original

 2x

Zataknjena pika je napaka senzorja, ki se pokaže kot zapis pike brez ustrezne barvne informacije. Večinoma so to bele ali monokromatske pike, ki se pojavljajo vedno na istih mestih senzorja. Pojavljajo se pogosteje pri višje nastavljeni občutljivosti senzorja, torej pri fotografiranju v šibkejši svetlobi, pri dolgih osvetlitvenih časih in to v temnejših delih slike. Večinoma niso vidne s prostim očesom in se opazijo šele pri povečavi slike na zaslonu. Izginejo pri zmanjšanju slike pri uporabi anti-alias interpolacije.

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Zataknjene pike

Na levi strani so prikazane ikone slik, ki vsebujejo nekaj zataknjenih pik. Številke pomenijo povečavo na ekranu. Povečane slike so izdelane  iz zelo majhnih izsekov slike in povečane z stretch/truncate metodo. Bodite previdni - originali so zelo veliki.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.