Stiskanje datotek - JPEG

Stiskanje datotek je metoda kodiranja datoteke v datoteko manjše velikosti. JPEG (Joint Photographic Expert Group) datotečni format je sicer znan kot format, ki je slabše kvalitete, vendar omogoča tudi stiskanje datoteke na tak način, da se barvne informacije ne izgubijo. Pri stiskanje brez izgube barvnih informacij je vsaka pika shranjena kot 24-bitna informacija. V tem primeru je datoteka stisnjena s standardnim kompresijskim algoritmom (kot na primer ZIP), vendar je stopnja stiskanja zelo nizka. Ko se slika uporabi, se vse barvne informacije ohranijo brez izgub.

Posledice stiskanja so vidne na izseku A iz desne slike.

Pri stiskanju z aproksimacijskim algoritmom je slika preračunana v bloke po 8x8 pik. Ta algoritem uporablja kodiranje s povprečji in je izdelan na osnovi človekovega vizualnega sprejemanja barv na tak način, da je slika še vedno sprejemljiva. Človekovo oko namreč veliko bolj razločuje osvetljenost kot obarvanost. S tem algoritmom stisnjene datoteke so lahko 10x manjše, pa so še vedno sprejemljive za razne aplikacije, posebno ekranske, vendar se nekaj barvnih informacij nepovratno izgubi. Razlika v kvaliteti slik z različno stopnjo stiskanja je vidna šele pri povečavi slik do te mere, da so vidne posamezne pike.

nestisnjeno
50 stopenj
100 stopenj
5x shranjeno

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Stiskanje datotek - JPEG

 

izsek iz originala, JPEG nestisnjeno

Več o stiskanju podatkov obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.