Ločljivost in razmerja

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ločljivost - Ločljivost in razmerja

Ločljivost se meri kot število pik na dolžinsko enoto. Običajno je to število pik na inč (dots per inch) - dpi, pikslov na inč (pixel per inch) - ppi in črt na inč (lines per inch) - lpi. Zadnja enota se uporablja za tiskalnike.

Pri digitalnih fotoaparatih se je uveljavil tudi izraz 'megapixel', ki pomeni število pik v miljonih. 5 Mp pomeni torej 5000000 pik. Oglejmo si nekaj dimenzij na desni sliki - relacije so izračunane za 5 megapikselno sliko.

Senzor potrošniškega digitalnega fotoaarata meri le dobrih 5 mm po širini in malo več po dolžino. S tako majceno napravico se posname v primeru petih megapik približno 2000 pik po širini in 2600 pik po dolžini slike. Če to natisnemo na papir s tiskarsko gostoto 300 pik na colo, nastane 217 x 152 milimetrov velika, zelo kvalitetna slika. Če bi taisto datoteko natisnili z ekransko gostoto na papir, bi iz tiskalnika prilezlo celih šestnajst strani.

 

Obširna razlaga ločljivosti se dogaja na tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.