RGB barvni princip

Digitalna fotografija: Kamera - Princip delovanja - RGB barvni princip

RGB (red-rdeča, green-zelena in blue-modra) barvni princip je podoben zaznavanju vidnih celic našega očesa. Ta princip mešanja barv uporabljajo digitalni fotoaparati, ekrani in nekatere druge svetlobne naprave.

Fotoaparati in naprave za predvajanje slike imajo še vedno težave s tehničnimi ometjitvami. Še vedno ni naprave, ki bi sliko tako približala realnosti, da razlika ne bi bila vidna. Po drugi strani pa vidimo, da je kakovost digitalne slike prešla v tisto fazo, ko sliko na ekranu ali v natisu vidimo kot lepšo kopijo narave. Živobarvnost in jasnost slik, ki jih danes posnamejo digitalni fotoaparati in dodelajo programi za obdelavo slik, preseneča celo pristaše klasične fotografije. Spominjam se izjave nekega profesionalnega fotografa po preskusu danes že zastarelega Canona Eos D30: "ločljivost slike iz tega fotoaparata je daleč pod ločljivostjo filma, vendar je kvaliteta digitalne slike, ki jo izdela, presenetljivo dobra!"

Kaj dela digitalno sliko tako kot je in kako se ta iz svetlobe pretvori v barvo, bomo obdelali v naslednjih straneh. Videli smo, kako se obnaša svetloba in kako jo optika fotoaparata prenese na senzor. Preden pogledamo kaj senzor počne v fotoaparatu, poglejmo v drobovje barvnih zapisov. Osnovni princip za beleženje slike je zapis slike s tremi osnovnimi barvami, s katerimi lahko zapišemo vse odtenke barv.

RGB barvni princip je zapis neke barve z vrednostmi treh komponent: rdeče, zelene in modre. Princip posnema delovanje vidnih celic človeškega očesa. Z mešanjem modre in zelene dobimo azurno barvo, z modro in rdečo dobimo purpurno, z zeleno in rdečo pa rumeno barvo.

Ker smo v resničnem življenu vajeni dejstva, da z mešanjem rdeče in zelene barve ne moremo dobiti rumene, ampak neko rjavo barvo, se nam poraja dvom, če je to sploh možno. Poskusimo simulirati mešanje teh dveh barv na ekranu z zmanjševanjem pik v mreži rdečih in zelenih pik. Ko se velikost pike zmanjša na tisto dimenzijo, ko jih ne moremo več ločevati, se točke zlijejo v rumeno barvo.

Če približate lupo vašem zaslonu, boste videli, da je površina sestavljena iz drobnih rdečih, zelenih in modrih pikic. Z intenziteto teh treh pik lahko ekran prikaže vse barve v območju barvnega prostora ekrana.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.