O avtorskih pravicah

Digitalna fotografija: Avtor - O avtorskih pravicah

Glas o avtorskih pravicah prihaja počasi čez mejo tudi k nam. O tej temi bi lahko rekli marsikatero, čeprav je bila videti do sedaj to le stvar profesionalnih avtorjev. Iznajdba Interneta je zadeve na tem področju precej spremenila. Avtor, ki objavi svoje delo na Internetu, je zaščiten le z moralo uporabnikov. Kje se torej avtorske pravice dotikajo fotografa?

Dokler je izdelava slik amaterska, kot recimo na tej strani, ni smiselno govoriti o zaščiti avtorskih pravic. Če prostovoljno objaviš material na Internetu, moraš pač računati na to, da se bodo slike hočeš-nočeš pojavile ne samo shranjene v privatnih računalniških albumih uporabnikov, ampak tudi na kakšni drugi spletni strani. Tudi to še ni tak problem. Hec lahko nastane, če avtor dovoli uporabo slikovnega materiala v nekomercialne namene, pa nekdo uporabi za osnovo kar celo spletno stran. Če torej dovolite neomejeno uporabo materialov iz svoje strani, vseeno pri omembi avtorskih pravic zaščitite svoj logo, ozadja, ikone in vse tiste elemente, ki definirajo vašo spletno stran.

Pri uporabi materialov iz drugih virov veljajo pisana in nepisana pravila, ki si jih lahko preberete na - http://wiht.co/copyright_guide, pri uporabi tujih materialov pa dovoljenje avtorja reši vse morebitne nesporazume.

Posebno področje je fotomontaža in fotografija akta. Pogosto se zgodi, da se uporabi fotografski material za montaže iz drugih virov. Če je ta material legalno kupljen in če avtor daje tudi pravico uporabe materialov kupcu, potem ni problema. Če pa se uporabi material iz vira, ki tega ne dovoljuje, je uporaba odvisna od tega, kakšno vlogo ima ta material v montaži. Če ima bistveno vlogo, potem je bolje vprašati avtorja za dovoljenje, sicer boste morda v težavah. Pri fotografiji akta napišite z modelom pogodbo, ki točno opredeljuje način dela in uporabo posnetega materiala, sicer se lahko znajdete v težavah, če se modelu zazdi, da ste z materialom počeli drugače kot je bilo dogovorjeno. Torej ne zamerite; v naši ljubi prelepi domovinici se na avtorske pravice precej slovenčkov, tudi profesionalnih, kratko-malo po...je.

Ker je v ta priročnik vgrajenega ogromno mojega časa, lahko rečem le tole: vse risbe in večina fotografij, ki so prikazane na teh straneh, so nastale z risanjem in s pritiskanjem mojega kazalca na sprožilec digitalnega fotoaparata. Lahko se uporabijo za osebno uporabo neomejeno, v nekomercialne namene z navedbo avtorja, za komercialne namene pa me najdete tukaj.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.