Retuširanje

Popravek vsebine slike se mora včasih izvesti tudi kasneje na računalniku, na primer v primerih, ko dobro kompozicijo, ki je ni možno posneti zaradi omejenega stojišča, zmoti kak detajl, kot na primer prečno ležeča žica na sliki desno.

To sem enostavno odstranil z retuširanjem v Photopaintu. Pravo profesionalno retuširanje se izvaja tako, da se prenese vsaka točka posebej; za naše potrebe bo dovolj kloniranje površin.

Tudi stare, skenirane fotografije je možno popraviti z retuširanjem, kot na primer tole na levi.

Za retuširanje se uporablja Clone tool iz orodjarne Toolbox. Retuširanje je dokaj enostavno, za dober rezultat in učinkovito delo pa so zelo pomembne fine nastavitve orodja. Orodje prenaša označene površine na drugo točko, ki jo določimo s klikom miške. Kabel iz desne slike sem odpravil v dobrih petih minutah, lahko pa bi se z njim ukvarjal pol ure.

Za retuširanje take žice uporabim orodje Clone (slika orodne vrstice je spodaj) z nastavitvami Brush type: Custom Clone, Shape nastavim ročno. Ročne nastavitve velikosti (Size): dvakratni premer žice, prekrivnost (Paint mode): Normal, prosojnost (Transparency): 50%, interpolacijo Anti-aliasing: On in brisanje roba (Feather): 80. Obliko orodja Enable or disable orbits pustim izklopljeno-Off.

Retuširanje treniramo v nadaljevalnih tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Retuširanje
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.