Tiskanje slike

Digitalna fotografija: Slika - Zaključne zadeve - Tiskanje slike

Če smo do zdaj delali samo z velikostjo slike v milimetrih ali pikah, pa se bomo morali pri tisku pozabavati še z gostoto pik. To smo do zdaj lahko načeloma zanemarili in upoštevali le velikost slike v pikah.

Težavam pri tisku se najlažje izognemo tako, da pripravimo datoteko v naravni velikosti pri gostoti pik 300 dpi. Taka bo potem tudi dejansko natisnjena na papirju. Ta razmerja najlažje razumemo, če dobro obvladamo orodje za prevzorčenje pik slike.

Na spodnji sliki je simbolična primerjava velikosti slike pri dveh različnih gostotah pik. Dober centimeter velik senzor zajame na primer 5 megapikslov veliko sliko, ki se na papir natisne v velikosti 217 x 152 mm pri gostoti 300 dpi. Če pustimo gostoto pik na 72 dpi, bo slika pristala na šestnajstih kosih papirja A4 formata!

Še beseda o kvaliteti papirja in barve. Sodobni barvni tiskalniki uporabljajo 5 barv in črno komponento ločeno, še boljši pa so laserski barvni tiskalniki. Če hočemo natisniti zelo kvalitetno sliko, moramo uporabiti foto papir.Ta je še vedno zelo drag, vendar postaja cenejši kot izdelava fotografije po klasičnem postopku. Pri tisku na foto papir moramo nastaviti parametre tiskalnika točno za ta tip papirja, sicer utegnejo barve bistveno odstopati od tistih, ki jih vidimo na zaslonu!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.