Izdelava spletne strani

Digitalna fotografija: Slika - Zaključne zadeve - Izdelava spletne strani

Izdelava spletne je danes ena od najpogostejših predstavitev svojega dela. Izdelava strani je sicer enostavna, težje pa je izdelati dinamično, lepo oblikovano in učinkovito spletno stran in jo objaviti na spletu.

Za izdelavo spletne strani bomo potrebovali program Frontpage, Macromedia Dreamweaver ali kaj podobnega. Za začetek je morda najbolje, da skušamo ideje za svojo stran najti na spletu, kjer je na milijone objavljenih strani.

Miselnost o obliki spletnih strani se spreminja. Če je bilo včasih največ sedem gumbov s povezavami, ena slika in veliko teksta, napisanega z velikim tiskom - nekaj obveznega, je danes malo drugače. Uporabnik se je navadil zaslona in želi enostavno obliko, je sposoben sam najti, kar si želi, videti pa hoče čimveč vsebine na enem mestu. Razjezi se, če iskano vsebino išče več kot deset minut. Zato naj bodo črke majhne, vsebina naj bo jasna, migajočih opozoril in sličic pa naj bo čim manj. Ozadje naj bo nevtralno, predvsem pa usklajeno z vsebino. Vzorec ozadja naj ne preglasi črk. Branje teksta na premočnem vzorcu je zelo naporno.

Toliko o vsebini. Zdaj pa še beseda o slikah. Za splet bomo potrebovali slike manjše ločljivosti, sploh pa morajo biti datoteke stisnjene na čimmanjšo velikost. Nekaj orodij za obdelavo slik vsebujejo že orodja za izdelavo spletnih strani, za bolj zahtevna oblikovanja pa bo potrebna obdelava slik s Photopaintom ali Photoshopom.

Slike naj bodo zmanjšane na dejansko ekransko velikost pri ustrezni ločljivosti, tako da bo enako veliko sliko videl tudi uporabnik na drugi strani sveta. Sliko tudi stisnemo, vendar do take stopnje, da napake stiskanja ne bodo preveč vidne.

Pri izdelavi strani se je dobro vnaprej odločiti o vsebinski obliki strani. Ta je lahko orientirana podatkovno, interaktivno, dinamično ali portalno. Trenutno so najbolj v modi portali, kar pa sploh ni tako enostavno izdelati. Za prikaz slik pa je najbolj enostavno, če izdelate galerijo.
Saj vem, ta stran ni taka, kot pripovedujem tukaj. Zasnovana je na ideji, da bo uporabnik vsebino prebral od začetka do konca. Če ste po desetih minutah brskanja po teh straneh postali jezni ali nestrpni, pomeni, da je stran naletela na nepravega uporabnika.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.