Razvijanje slik

Digitalna fotografija: Zaključne zadeve - Razvijanje slik

O razvijanju digitalnih fotografij se je razvilo skoraj toliko vročih debat kot slik. Pravi privrženci digitalne fotografije trdijo, da je smisel digitalne tehnike pregled slik na računalniku. Fotografi in uporabniki, ki pa izhajajo iz klasične fotografije, se nočejo ločiti od klasičnega albuma slik, zato je fotografska industrija našla novo smer: izdelavo digitalnih slik.

Slike se izdelujejo na več načinov. Vsekakor imajo razvijalnice drugačno delo kot včasih. Leica format je standardiziral tudi format papira v razmerje 2:3. Večina digitalnih fotoaparatov snema sliko v razmerju 3:4, ko pa uporabnik sliko sam obreže, je težava še večja. Poglejmo, kaj foto-studio naredi v tem primeru.

Pri naročanju imamo na razpolago samo nekaj opcij. Določimo velikost papirja, mat ali svetleč papir in rez. Če za rez izberemo 'fit to paper size', bo razvijalec izbral najboljši rez po svoji presoji, kar pomeni, da lahko izreže del slike. Prvi spodnji primer je izdelana slika iz digitalnega posnetka s slikovnim razmerjem 3:4. Kot vidimo, je slika ob strani izrezana, drugi primer pa je razvijalcu povzročil več težav, zato je izbral zapolnitev ene dimenzije.

Razvito iz slike 5MP iz razmerja 3:4 v 2:3

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.