Priprava razstave

Digitalna fotografija: Zaključne zadeve - Obdelava - Priprava razstave

Kdor se bo odločil pripraviti razstavo svojih slik, bo imel precej dela. Največja težava pred prvo razstavo bo verjetno pomanjkanje samozavesti in strah pred neznanim. Poslati sliko na fotografski forum ali sodelovati na skupinski razstavi je eno, samostojna razstava pa popolnoma nekaj drugega. Najlažje je nabirati izkušnje na skupinskih razstavah, kjer je naša obveznost prijaviti se na razpis in pravočasno dostaviti okvirjeno sliko. O čem pa bomo morali razmišljati, če pripravljamo samostojno razstavo?

Najprej seveda o stroških, ki so dokaj visoki. Če ne najdemo sponzorja ali prostora in če se ne ponudi kakšna organizacija, lahko pričakujemo, da bo treba pred razstavo precej seči v žep.

Za razstavo bo treba imeti dovolj slik za pokritje razstavnega prostora. Lahko se zgodi, da nam bo slik naenkrat zmanjkalo, če bomo kakšno med pripravo zaradi neustreznosti ali neprimernosti izločili. Slik naj bo torej nekaj več, kot jih mislimo obesiti.

Če za začetek niste dobili poceni ali zastonj razstavnega prostora, bo treba pravočasno najeti galerijski prostor. Nekatere galerije so zasedene za leto naprej! Pred razstavo boste pripravili in okvirili ustrezno število slik in jih najprej dali oceniti strokovnjaku. Če bo kritika ostra, a konstruktivna, z razstavo raje počakajte in naredite nekaj za izboljšavo svojih fotografij. Pred razstavo bo treba natisniti še vabila in povabiti tudi kritika, ki bo na predstavitvi povedal nekaj o vašem delu.

Najlažje bo, če vam pri razporejanju slik za začetek pomaga galerijski strokovnjak, ki določi gostoto slik in razporeditev glede na vsebino in motiviko. Ne pozabite, da velja tudi za razstavni prostor zlati rez, najsibodi v prostorskem smislu, bodosi v razporeditvenem. Če pa imate že izbrušen smisel za kompozicijo v prostoru, pa lahko razstavo pripravite sami. Če morate tudi obešala pripraviti sami, vas bo razstavljanje dvajsetih slik stalo vsaj pet ur.
K stroškom galerije in same priprave razstave morate prišteti stroške kritika, vabil, okrasja, hrane in pijače, ne pozabite pa na svoj čas in na nepredvidene stroške - kilometrino, pospravljanje in morebitne nevšečnosti, ki se morda pojavijo v času razstave. Vendar ne glejte razstave samo skozi denar, sicer boste vnaprej obupali; dvomim namreč, da boste z razstavo kaj zaslužili. Pridobili pa si boste nova znanstva, pozitivna mnenja, dobro ime in precej samozavesti.
Da ne bi pred začetkom obupali zaradi obilice dela in visokih stroškov, razmislite, kje bi lahko razstavili slike brez težav, morda pa dobite tudi zastonj strokovno pomoč. Takih prostorov je obilo: knjižnice, občinske in šolske avle, najceneje pa bo, če razstavite slike v avli upravne zgradbe kakšnega podjetja. Morda se po razstavi dogovorite celo za odkup kakšne slike. V slabšem primeru lahko slike razstavite v organizacijah, ki v zameno za razstavni prostor vzamejo eno ali več slik - na primer nekateri hoteli.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.