O računalniku

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - O računalniku

Za shranjevanje in obdelavo slik potrebujete računalnik. Kadar se govori o računalniku za grafične namene, se ponavadi reče, da se za to uporabljajo MacIntoshi. No, večina malih uporabnikov ima na razpolago osebne računalnike (PC) in zaradi nabave digitalnega fotoaparata ne bodo kupil drugega računalnika. No, saj niti ni smiselno, saj ti danes ne zaostajajo kaj dosti za Maci. Če pa že govorimo o računalniku, pa se vprašajmo, kakšne bodo zahteve za delo s slikami. Bomo potrebovali kaj posebnega, ali bo dovolj že povprečen osebni računalnik?

V splošnem lahko rečemo, da lahko delamo s kakršnimkoli strojem, vendar se bodo pojavile težave, če boste kupili 5 megapikselni fotoaparat in poskusili obdelovati slike na starem 150 megaherčnem procesorju. Če ste se zaradi počasnosti vašega računalnika odločili kupiti novega, pa se ne pustite takoj naplahtati prodajalcem, ki za malo denarja ponujajo računalnike z zvenečimi frekvencami in kapacitetami. Zakaj?

Pri procesorju verjetno ne bo težav. Kapacitete komponent so lahko na videz visoke, na koncu koncev pa računalnik iz teh komponent prav lepo in hitro dela. V praksi pa je tako, da ima sosed ravno tako velik disk, pa mu programi odpirajo datoteke dvakrat hitreje kot vam, pa vam ni jasno, zakaj. Vzemimo torej pod lupo parametre nekaterih komponent:

2800 MHz procesor; ga podpira dobra osnovna plošča?

1024 MB spomina; ali dela na 300 ali na 400 Mhz?

100 GB disk; na katerih obratih deluje, 5500 ali 7200, ima sosed RAID z dvema diskoma ali pa celo SCSSI disk?

Če pa sestavimo računalnik po naših zahtevah, bo res dvakrat hitrejši, vendar bo tudi dvakrat dražji. Kaj je torej prava pot? Res bomo potrebovali dober stroj, vendar za obdelavo slik potrebujemo bolj zmogljive le nekatere komponente. Procesor naj bo izdatno hiter, spomina naj bo veliko in to pri čim višji frekvenci, disk pa naj se ravna po vaši oceni, saj bo ta pomemben le za shranjevanje vaših slik in nič drugega. Med obdelavo se bo slika naložila v spomin, in če ta ne bo dovolj zmogljiv, vam hiter in velik disk ne bo mogel nič pomagati.

Lahko pa se zgodi, da bomo s počasnostjo nezadovoljni in si bomo zaželeli kakšno dodatno opremo. Zelo prav nam bo prišel čitalec kartic, IRDA vrata za hitrejše prenašanje podatkov, navsezadnje pa bomo rabili tudi dober program za obdelavo slik. V splošnem se najbolj uporabljata Adobe Photoshop in Corel Photopaint. Mi se bomo ukvarjali s slednjim. S fotoaparatom bomo dobili tudi program za obdelavo slik, vendar za ta izdelavo fotomontaž ne bo dovolj zmogljiv.

Predvsem ne bodite skopuški pri izbiri ekrana, saj bo delo s sliko odvisno precej od tega. Na majhnem ekranu z majhno ločljivostjo bo delo mučno in lahko vodi do napačnih lastnosti slike, ki bo na kakšnem drugem videti čisto drugačna. Za CD pogon bo pa prav vseeno, s kakšno hitrostjo deluje, razen če ste po naravi nestrpni in raje plačate kot malce počakate. Pri vsem skupaj pa je najbolj pomembno to, da bodo komponente usklajene in da bo računalnik deloval brez sitnosti z 'zmrzovanjem' ali kakšnimi drugimi težavami.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.