Ugotovitev zmožnosti fotoaparata

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Ugotovitev zmožnosti fotoaparata

Za dobro fotomontažo ne potrebujete najboljšega digitalnega fotoaparata. Tale je bila izdelana s slikami iz stare Agfe s pičlo ločljivostjo 1280 x 860 pik.

Svoj fotoaparat boste dobro izkoristili, če boste ugotovili, katere funkcije so vgrajene. Želje bodo morda drugačne kot so zmožnosti vaše napravice, vendar ne obupajte. Z dobrim poznavanjem vašega stroja boste iz njega spravili več, kot si mislite.

Najprej bi priporočil, da preberete navodila za uporabo. Tako boste izvedeli, kaj VAŠ fotoaparat zmore in česa ne. Dobra navodila za uporabo vsebujejo tudi kratke napotke za samo fotografijo, ne samo za delo z napravo.

Za dobro poznavanje funkcij vašega fotoaparata preverite zmožnosti vaše naprave na DP Rewiev.

Kaj pa je pravzaprav sploh potrebno za izdelavo fotomontažnih materialov?

- dobre makro funkcije. Digitalni fotoaparati imajo ravno to možnost dobro izpopolnjeno, zato s tem verjetno ne bomo imeli težav. Če pa imamo na voljo navoj za predleče, še bolje.

- ročna nastavitev zaslonke oz. prioritete zaslonke. Nekateri starejši fotoaparati te možnosti sploh nimajo. Če ne delamo makro fotografije, nastavimo avtomatiko na pokrajino in poskusimo narediti manj osvetljen posnetek pri čimveč svetlobe. Tako bo avtomatika zaslonko zaprla glede na količino vpadle svetlobe. Če pa je možna ročna nastavitev časa, si v takem primeru pomagamo z nastavitvijo daljšega časa.

- zelo prav bo prišlo prav ročno fokusiranje.

Kaj pa dodatna oprema? Brez stojala boste težko shajali, vseh ostalih pripomočkov pa ne boste nujno potrebovali.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.