Odpravljanje rdečih oči

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Odpravljanje rdečih oči

Sliko najprej povečamo, da je rdeča površina jasno vidna. Odsev v zrklu povzroči razpršitev rdečega roba, kar poslabša možnosti za res dober poravek.

 

Efekt rdečih oči nastane pri fotografiranju portretov z bliskavico. Močna svetloba osvetli očesno šarenico, ki se v sliki pokaže kot rdeča pika.

Snemanje z bliskavko, nastavljeno na predblisk za zmanjšanje rdeče šarenice, bo v večini primerov učikovito odpravilo to težavo. Predblisk povzroči, da se zenica zaradi močne osvetlitve delno zapre.

Intenziteta rdečine je odvisna od kota, pod katerim pade svetloba bliskavke v oko. Stranska svetloba bo povzročila manjši učinek kot frontalna.

Rdeče oči odpravimo s katerimkoli programom, ki lahko označi površino podobnih barv.

Odpravljanje rdečih oči v vsakem primeru zahteva uporabo orodja za izrezovanje, zato je bolje popravek barve izvesti ročno kot z orodjem Red eye removal.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.