Prevzorčenje slike - resample

S prevzorčenjem pik v sliki spreminjamo gostoto in celokupno število pik slike.

To je eno od najpogosteje uporabljenih orodij pri izdelai slik za spletne strani in za pošiljanje z elektronsko pošto, zato je dobro, če ga zelo dobro obvladamo.

Slike prevzorčimo, ko potrebujemo manjšo sliko za prikaz na zaslonu, ali pa sliko z večjo gostoto pik za tisk. V vsakem primeru pustimo originalno sliko v arhivski datoteki, ker je sprememba nepovratna.

Pri prevzorčenju program izračuna vmesne pike ali pa jih s pomočjo matematičnega algoritma izbriše.

 

 

 

Za primer lahko uporabimo bomo sliko hrošča in jo prevzorčimo v sliko za ekranski prikaz s širino 15 cm in sliko za tisk v enaki velikosti pri 300 dpi. Preskusili bomo tudi vpliv kompresije in razlike pri uporabi opcije 'anti-alias'.

Digitalna fotografija: Obdelava - Program - Prevzorčenje slike - resample

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.