Barvni moduli slike

Sliko običajno dobimo ali posnamemo kot JPEG kompresijski format, redkeje kot TIFF. Program nam omogoča pretvorbo slike v druge datotečne formate (GIF, TIFF, PCI, IMG in druge). Omogoča pa tudi pretvorbo slike v drug podatkovni modul.

24 bitno sliko z poljubnim številom barv sem pretvoril v bitmap z majhnim številom barv, v tem primeru na levi sem uporabil le 32 barv.

Črnobelo sliko v sivinah (Grayscale) dobimo s pretvorbo v sivo skalo, ki saje tudi sorazmerno dober rezultat pri direktni pretvorbi barvne slike v črnobelo.

Iz normalne JPEG slike v 24 bitnem RGB modulu lahko dobimo črnobelo sliko. To je tudi način za pretvorbo slike v BMP format za črnobeli tisk z nekaterimi termotransfer tiskalniki (slika levo).

Sliko pa lahko razcepimo v posamezne barvne kanale. V tem primeru sem jo razcepil na CYMK kanale. Izpustil sem črni, ostali pa so v treh primerih na desni.

 

Yellow barvni kanal

Cyan barvni kanal

Magenta barvni kanal

Digitalna fotografija: Obdelava - Program - Barvni moduli slike

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.