Izrez dela slike - maska

Izrez dela slike izvedemo z orodji 'Mask tool'.

Pravzaprav s tem orodjem izdelujemo izreze, vendar je maska le priprava za rez. Ker bi potemtakem uporabljali eno besedo za dva pojma, se raje držimo izraza maska, pa naj bo še tako neprimeren.

Učinkovitost izrezovanja je odvisna od nastavitev v vrstici Properties. Z + in - nastavimo dodajanje ali odvzemanje površin, nastavimo lahko toleranco pri magični paličici in lasu, Anti Alias pa vpliva na zajemanje robnih pikslov.

Ker bomo pogosto uporabljali orodja za izrezovanje , si odprimo orodno paleto 'Property bar'.

Izrežimo malo bolj zahtevno sliko.

Kadar so površine manj kontrastne, si lahko pomagamo tako, da iz celotne slike izdelamo objekt, močno povečamo kontrast, izrežemo masko, nato pa v oknu 'Objekti' izberemo ozadje in z masko iz nekontrastnega ozadja izrežemo nov objekt.

Digitalna fotografija: Obdelava - Program - Izrez dela slike - maska

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.