Priprava slike za izrezovanje

Digitalna fotografija: Obdelava - Fotomontaža - Priprava slike za izrezovanje

Za izdelavo fotomontaže potrebujemo razne izreze slik. Postopek izrezovanja je enostaven, vendar lahko porabimo zanj mnogo časa. Če je posnetek kontrasten in ima jasne forme, potem bo izrezovanje pomenilo le nekaj klikov z miško. Tak primer je cvetje na desni sliki, ki sem ga izrezal le z nekaj kliki, le orodje Magic wand sem nastavil na pravo občutljivost.

V vseh primerih pa ni tako. Pogosto se za fotomontažo uporabi slika, ki ni ravno najbolj primerna za izrezovanje. To pomeni rez z Freehand mask tool, kar je natančno in zamudno delo. V takih primerih si pomagamo tako, da vseeno uporabimo Magic wand in izrežemo večje dele, ostanek pa dodamo z ročnim rezom.

Pri tem lahko uporabimo še nekaj trikov. Če sliki povečamo kontrast, bo izrezovanje bolj natančno in učinkovito. Ker originala ne smemo uničiti, izdelamo najprej novo plast z kvadratnim rezom cele slike (Rectangle mask tool) in izdelamo objekt z Object - Create - Copy selection. Na tem izdelamo izrez, objekt izbrišemo in z izdelano masko izrežemo iz ozadja novo plast.

Če se le da, za fotomontažo pripravimo fotografije namensko. Če izbiramo iz arhiva, se nam lahko zgodi, da bomo imeli z obdelavo mnogo dela. Zato je dobro, če slike posnamemo tako, da je izrezovanje čim hitrejše. Predmete postavimo pred belo, črno ali enobarvno ozadje. Sliki po potrebi povečamo kontrast, nato pa je izrezovanje le petminutno delo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.