Priprava materialov za fotomontažo

Digitalna fotografija: Obdelava - Fotomontaža - Priprava materialov za fotomontažo

Na kaj bo treba pomisliti pred izdelavo fotomontažnih materialov?

V sliki na desni sem na hitro nametal skupaj nekaj delov raznih slik. Verjetno ste opazili, da je nekaj narobe. Slika ni samo barvno neskladna, ampak tudi kvaliteta in ostrina obeh delov nista usklajeni. Torej:

- občutljivost ISO naj bo za montaže pri vseh posnetkih enaka, je pa dobro, če je nizka. Pri delu s programsko opremo se z nekaterimi orodji ostrina in jasnost slike zmanjša, zato je visoka občutljivost negativna lastnost. Moti tudi zaradi šuma, ki oteži izrezovanje.

- ločljivost: naj bo po možnosti največja, datoteka pa naj ne bo stisnjena z velikim kompresijskim faktorjem. Lahko da bomo potrebovali majhen izrez, zato je veliko pikslov v sliki prednost. Velikost posameznih delov slike bomo prilagajali na koncu.

- kvaliteta naj bo za vse posnetke enaka, sicer pa naj bo pri fotografiranju najvišja, ker bodo morebitne slabosti in napake motile obdelavo. Za prikaze na spletu si lahko kasneje privoščimo sliko s slabšo kvaliteto, ko bo fotomontaža izdelana do konca.

 - ocena globinske ostrine. Že pred fotografiranjem se oceni, kakšna globinska ostrina posameznih slik bo potrebna. Različna ostrina objektov lahko moti videz končnega izdelka.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.