Logika prostora

Digitalna fotografija: Obdelava - Fotomontaža - Logika prostora

Obstoj neke logike prostora se opazi šele takrat, ko se ta podre. Sama fotografija le redko povzroči napake v videzu predmetov, ko pa se lotimo risbe ali fotomontaže, pa je nepravilno postavljen prostor pogosta napaka. V nekaterih primerih si to lahko privoščimo ali pa sliko z nepravilno logiko prostora naredimo celo namenoma. Tega se ne lotevajmo, dokler te logike res dobro ne obvladamo.

Če govorimo o podrti logiki prostora, je dober primer slika Belvedere (desno) slikarja M. C. Escherja, znani pa so tudi druge njegove študije. Logika prostora se lahko uporabi namenoma za nenavadne učinke, nenamenoma uporabljena v sliki pa ponavadi učinkuje negativno in sliko podre.

Prostor lahko podre tudi napačna perspektiva ali sence, kot na primer na tem portretu. Napaka se zgodi torej tudi v mikroprostoru slike.

Profesionalno zastavljen portret je osvetljen v tudi smeri, kjer se geometrija obraza odmika. Polovica obraza na desni strani slike se zaradi sence umika nazaj, vendar je malce osvetljena od spodaj, kar jo 'potegne' navzdol. To povzroči nekakšno 'parezo' tega dela, torej deformiran videz.

(c) - Matthew Reyes

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.