Projekt

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Projekt

Primer: za eno od slikarskih razstav v Ljubljani je bila razpisana tema na Prešernovo pesem Povodni mož. Za izdelavo osnutka sem izdelal fotomontažo. Ideja se je rodila, preden sem sploh posnel prvo fotografijo. Cilj je bil izdelati sliko z Urško, ujeto v Ljubljanici. Potreboval sem torej fotografijo Ljubljanice, portret dekleta in rešetke.

Ideje ne padejo kar iz neba. Redkokdo jih lahko kar stresa iz rokava, zato se v praksi pogosteje uporabi sistematičen način dela. Zgodi se, da je tema znana in je treba narediti fotomontažo v tem smislu. V takih primerih je delo bolj projektno kot naključno.

Osnova

Del ozadja

Vsebina

Detajl

Projektna fotomontaža je torej izdelek, ki nastane za določen namen. Cilj je slika, ki z vsebino ponazarja vnaprej določeno temo. Sporočilo je torej znano. Najpogosteje se uporablja za izdelavo reklamnega materiala.

 

 

Z ustreznimi izrezi, prekrivanjem in efekti sem dobil iz slik na levi montažo, ki je opisana na desni.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.