Prostorski ključi

Digitalna fotografija: Obdelava - Fotomontaža - Prostorski ključi

Glavno orodje prostorske logike je prekrivanje površin. V prostoru so s prostim očesom vidni predmeti logično razporejeni, vendar ne pozabimo, da vidno informacijo možgani sprocesirajo v prostorski model, da ga lahko razumemo kot prostor. Oko namreč zaznava dvo-dimenzionalno informacijo, ne prostorske. Ta nastane šele v naših mislih kot predstava, ki nastaja s prostorsko izkušnjo. Zato dojemamo predmet, ki zakriva drugega, kot bližji. Zadeva je sicer slišati popolnoma logična, vendar se šele pri ustvarjanju slike pokaže, da to sploh ni tako enostavno.

Prekrivanje

Prekrivanje je osnovni prostorski ključ. Predmeti, ki so spredaj, prekrivajo tiste v ozadju. Zaporedje prekrivanj daje predstavo o prostoru.

Logično, kajne, Vendar je v fotomontaži kar nekaj dela, da to tudi pravilno ustvarimo.

Perspektiva

Obvladovanje perspektive in prostorskih ključev je eno od prvih pravil fotomontaže. Podrt prostor v sliki nikakor ne deluje, razen če je to narejeno v takem smislu, da je nepravilnost prostora očitna in namenoma ustvarjena.

Ostrina

Padanje ostrine z oddaljenostjo je tretji prostorski ključ. V fotomontaži se lahko ustvarja že z nastavitvijo globinske ostrine pri fotografiranju osnov, lahko pa si pomagamo z zabrisavanjem določenih delov objektov.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.