Izdelava osnutka

Digitalna fotografija: Fotografija - Fotomontaža po receptu - Izdelava osnutka

Ne glede na način dela in pristop k fotomontaži je najbolje najprej izdelati osnutek, s katerim si kasneje pomagamo, da pri postopku ne zaidemo iz začrtane sheme. Idejo za montažo na desni je dal kačji pastir. Ne glede ali bo izdelek dober ali ne, si bomo na tem primeru pogledali, kako uporabiti orodja programa za obdelavo slik.

Shemo za izdelek sem si enostavno narisal na kos papirja. Pri shemi sem že razmišljal, kje bom našel primerne osnove in materiale. Samo shemo sem izdelal po kompozicijskih pravilih, kjer pa sem pustil odprte možnosti za spremembe.

Pred pripravo materialov in izdelavo montaže se določi velikost slike in smer osvetlitve. Večji format, kot ga daje izvor, ni smiseln, ker samo upočasni delo. Smer osvetlitve se določi zato, da se pravilno osvetli predmete, ki se za montažo uporabijo. Popravljanje je precej zamudno.

Za osnovo sem izbral primeren posnetek iz svojega arhiva. Posnetek je sicer težaven, ker je barvno in oblikovno neprimeren, vendar je bil edini posnetek v arhivu z dobro ločljivimi valovi in ustrezno lego sonca.

Pred obdelavo posnetkov sem pripravil novo delovno datoteko.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.