Zrcaljenje slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Zrcaljenje slike

Zrcalna slika lahko spremeni videz stvari. Pravzaprav spremeni vtis o predmetu, sliki ali sceni, ker se pojavi učinek vstopanja v sliko. Zahodnjaki namreč vstopamo v sliko iz leve, to pa povzroči več posledic. Če ne vidimo obeh slik, originalne in zrcalne, se nekateri vidiki delovanja slike niti ne zaznajo. Ko pa primerjamo obe verziji, začnemo ugotavljati razlike.

Original

Zrcalno

Original

Zrcalno

Zanimiv primer je portret na levi, posnet v močni svetlobi sončnega zahoda. Ker je del obraza popolnoma v senci, to močno deluje na videz samega obraza. V originalni sliki namreč vidimo cel obraz, ker vstopamo najprej v senčno stran. V zrcalni sliki vidimo najprej osvetljeno lice z vsemi gubami in brazgotinami, v senčni del pa s pogledom sploh ne gremo.

Podobno nastopa kaktus, posnet iz žabje perspektive. V originalu nas smer vodi od vznožja proti vrhu, kjer kaktus odhaja v višave. V zrcalni sliki se nam ponuja in imamo občutek, da imamo z njim boljši stik kot v originalu.

V portret vstopamo iz leve strani in senčni del deluje kot del obraza.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.