Zmanjšanje globinske ostrine

Digitalna fotografija: Fotografija - Obdelava - Zmanjšanje globinske ostrine

Velika globinska ostrina je v nekaterih primerih lahko problematična, saj se pokažejo predmeti ali barve, ki privabijo pozornost. Ostrina ozadja lahko zelo moti, vendar lahko zadevo dokaj hitro popravimo.

Postopek je enostaven, vendar vzame nekaj časa. Iz cele slike izdelamo objekt, najhitreje tako, da z Rectangle mask tool izrežemo celo sliko in z Objects - Create - Copy selection izdelamo še eno plast slike. To plast zameglimo z Effects - Blur - Gaussian blur. Stopnjo zameglitve nastavimo po občutku, pač glede na število pikslov v sliki in željeno zameglitev.

Zdaj izberemo radirko (Eraser tool iz orodjarne na levi), nastavimo velikost orodja, prosojnost in Feather na približno 50% stopenj. Najprej v grobem izbrišemo osebi na zamegljeni plasti, nato pa orodje zmanjšamo in natančno izbrišemo motne robove. Na sliki se pojavita osebi v vej ostrini, ozadje pa ostane motno.

Original

Objekt

Rezultat

Katero plast bomo lažje oblikovali, se moramo odločiti že na začetku; v tem primeru bo verjetno lažje delati z osebama kot z ozadjem.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.