Uravnavanje osnovnih vrednosti slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Uravnavanje osnovnih vrednosti slike

Tu se ne bomo ukvarjali z vprašanjem, ali digitalno sliko popravljati ali ne. Osnovno naravnavanje tonskih in barvnih vrednosti sodi k dodelavi slike, pa če je komu všeč ali ne. To nam sicer omogoča bolj nenatančno fotografiranje na terenu, ker se zavedamo dejstva, da lahko veliko storimo kasneje z računalnikom. Po drugi strani pa lahko na terenu sliko namenoma posnamemo tako, da dobimo prednosti pri snemanju, negativne učinke pa kasneje popravimo doma. Na tak način lahko na primer snemamo z bolj zaprto zaslonko, pretemno sliko pa osvetlimo kasneje. Ne glede kako pridemo do na najboljšega rezultata na terenu, poglejmo, kako bomo uravnali tonske in barvne vrednosti slike. V večini primerov je to pretemna slika z rumenkastim barvnim nadihom.

Original

Osvetlitev

Intenziteta

Barvna korekcija

Pretemno sliko bomo osvetlili najbolje s tonsko krivuljo, slabše pa se bo obneslo popravljanje z navadnim osvetljevanjem. Lahko nastavimo vse popravke v enem koraku, kar je načeloma najbolje, le da to omogoča program, s katerim delamo.

Rezultat popravkov bomo nadzorovali s pomočjo histograma. Za začetek preverimo, kakšne vrednosti pokaže pretemna slika. Večina tonov bo na levi strani diagrama.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.