Uravnavanje gamma vrednosti

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Uravnavanje gamma vrednosti

Gamma je vrednost svetlosti piksla, ki se meri od črne (0) do bele (1). Ta vrednost daje podatek za osvetlitev piksla na zaslonu in je za ekran vhodni podatek.

Preden popravljamo svetlost slike, najprej preverimo Gamma nastavitev ekrana. Moderni ekrani delujejo z izhodno Gamma vrednostjo 2,5, priročno orodje za nastavitev optimalne vrednosti Gamma pa je tukaj.

Image - Adjust - Gamma je orodje za spreminjanje svetlosti slike. Vedeti moramo, da sprememba Gamma vrednosti spremeni svetlost slike, ne nastavi pa vrednosti slike na optimalno, zato moramo popraviti tudi kontrast.

Pretemno

Obdelano

Presvetlo

Obdelano

Gamma vrednost lahko z več nadzora spreminjamo tudi z orodjem Image - Adjust - Contrast enhancement. S tem orodjem istočasno nastavimo poleg Gamma tudi vse ostale parametre.

Če slika vsebuje dovolj svetlobe, s potemnitvijo slike ni potrebno nobenih sprememb več, saj beline vsebujejo dovolj barve. Ne smemo pozabiti, da temnine količinsko sestavlja malo barv, belino pa mnogo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.