Lokalni popravek osvetlitve z objekti

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Lokalni popravek osvetlitve z objekti

V sliki se včasih pojavi neugodna osvetlitev, ki kvari kompozicijo.

Takih slik ne bomo kar takoj vrgli v smeti, saj morda v trenutku snemanja nismo imeli boljših pogojev in smo sliko pač morali posneti. Neugodno osvetljeno površino lahko poskusimo nevtralizirati do take mere, da motnja ne bo več očitna.

Za obdelavo sem uporabil sliko portala v Piranskih ulicah. Z magično palčko sem izrezal presvetlo površino, izdelal objekt, ga potemnil in sliko sestavil nazaj. Pri delu sem uporabil nekaj trikov, s katerimi sem omogočil mehko prelivanje temnega in svetlega stika med objektom in ozadjem.

Prekrivanje objektov bi lahko izdelali zelo natančno z izdelavo dvah ali več objektov z malce večjo površino in najprej rob zameglili, nato pa presvetle spoje še popravili z radirko, kar pa v tem primeru niti ni potrebno.

V originalni sliki se pojavi osvetlitev na sprednji steni portala, ki pritegne pozornost. Če bi zmanjšali osvetlitev tega dela slike, bi pozornost opazovalca obrnili v notranjost.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.