Kako ugotovimo nagib slike?

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Kako ugotovimo nagib slike?

Ljudje imamo zelo dober občutek za horizontalo. Z malo natančnosti zaznamo že četrt kotne stopinje nagiba, kar je na prvi pogled skoraj neverjetno, vendar drži. Nagib torej hitro zaznamo, druga stvar pa je, kako določiti pravilen kot zasuka v primeru popravka.

Sliko lahko zasučemo kar po občutku, pa ne bomo dosti zgrešili. Vendar vsi primeri niso taki, da takoj vidimo dobro rešitev. V praksi so primeri različni, pri večini pa se lahko opremo na neko zakonitost, ki nam pomaga določiti vertikalo ali horizontalo slike. Pri tem moramo vedeti, da v sliki delujejo zakonitosti perspektive, ki jo moramo seveda upoštevati.

Občutek

Sredina

Perspektiva

Visenje

Svetloba

Na koncu se pogosto pokaže, da slika celo zahteva nagib zaradi vplivov soležnih površin. Pogost primer je morska gladina, ki mora biti v nekaterih primerih slik, v katerih nastopa skupaj s pokrajino, malce nagnjena. Vsak primer zahteva svojo rešitev, zato se popravlja le tista slika, katera zahteva poplno geometrijo. Če pa je horizontala zahtevana, daje nagib v sliki vtis malomarnosti.

Čeprav je na videz v sliki vetikala popolna, imamo občutek ,da malce visi. Vertikala pokaže, da slika res visi za 0,25 stopinje v levo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.