Vrtenje slike

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Vrtenje slike

Enostavno vrtenje slike izvedemo z ukazom Image - Rotate. Rotiranje slike za 90 ali 180 stopinj ne povzroči preglavic, vrtenje za določen kot pa izvede interpolacijo slike, kar povzroči poslabšanje ostrine slike ali napake.

Vrtenje slike s poljubnim kotom zasuka izvedemo z ukazom Image - Rotate - Rotate custom. V pogovorno okno vpišemo kot vrtenja, smer vrtenja, barvo papirja, lahko pa določimo tudi rez slike in opcijo Anti-aliasing.

Na levi je izrez originalne slike.

Z izklopljeno opcijo Anti-aliasing se slika ne prevzorči z interpolacijskim algoritmom, mapak se slika v plasteh premakne za zahtevani kot vrtenja. Pri majhnih kotih je zamik zelo opazen in moteč.
Če vklopimo opcijo Anti-aliasing, se slika interpolira. S tem pade tudi ostrina slike. Končna kvaliteta slike je odvisna od interpolacijskega algoritma, ki ga program uporablja za rotiranje slike.

Originalna slika. Nagib opazimo na kapelici v sredini slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.