Nadomestek Digitalnega zooma

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Nadomestek Digitalnega zooma

Digital zoom je opcija fotoaparata, ki omogoča navidezno povečavo slike. Dejansko fotoaparat izdela le manjši izrez slike na račun skupne ločljovosti, kar v praksi ni kaj dosti uporabno. Namesto tega je bolje na terenu posneti celotno sliko in jo potem rezati v manjši izrez.

Za rezanje lahko uporabimo Crop ali Paper size. Pogosto uporabim oba zaporedoma, tako da izrežem najprej sliko na optimalen rez, nato pa določim razmerje z Pape size, vendar je treba v tem primeru razmerje izračunati. Namesto računanja se lahko sliko prevzorči na končno velikost, nato pa se izvede še Paper size.

Original

Izrez

Original

Izrez

Tak način navideznega povečevanja slike se večinoma uporablja za prikaz slike na ekranu. Sliko, ki ima mnogo pikslov, mora grafočni program tako ali tako obdelati v manjšo verzijo, da jo lahko prikaže celotno na zaslonu. Tudi pri izdelavi slik za spletne strani slike te najprej prevzorčimo na ustrezno manjše število pik, lahko pa jo izrežemo in s tem naredimo navidezno povečavo slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.