Rezanje slike na velikost izreza

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Rezanje slike na velikost izreza

Rezanje slike na velikost izreza (Mask)se uporabi v primeru, da izdelujemo prosojnico. Metodo lahko uporabimo tudi v primeru, če želimo izrezati sliko na veliksot objekta, le da iz tega najprej oblikujemo izrez.

Za primer sem vzel sliko objektiva, katero želim uporabiti kot prosojnico. Iz slike najprej izrežem objektiv z magično palčko.

Ukaz Image - Crop - Crop to mask izreže sliko na velikost izreza, izdelanega z magično palčko. Če se slika ne zmanjša na željeno velikost, poglejmo, če v sliki niso ostale drobne neizrezane površine.
Prosojnico izdelamo z orodjem File - Export, kjer v 'Save as type izberemo Compu-Serve bitmap'. Sledimo menujem in na koncu nastavimo 'Mask area' kot neprosojno plast slike.

Če želimo izdelati prosojnico, je ukaz 'Crop to mask' pravo orodje za to. Prosojnica namreč ne potrebuje ozadja, zato sliko zmanjšamo na velikost samega objekta, ki naj bi v prosojnici bil glavni neprosojni objekt.

Iz tega originala želimo izrezati objektiv in zmanjšati sliko na velikost objektiva. Najprej s čarobno palčko izrežemo objektiv, za fino rezanje pa si pomagamo s Freehand mask tool.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.