Rezanje slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Rezanje slike

Rezanje slike je enostavna in učinkovita metoda za popravljanje kompozicije slike. Z izrezovanjem lahko simuliramo tudi digitalni zoom digitalnega fotoaparata.

Paper size

Crop

Crop to mask

Digitalni zoom

Načinov rezanja slike je več. Najpogosteje uporabljeno je Crop ali škarjice, manj pogosto pa se uporabi velikost papirja (Paper size ali Canvas size), čeprav se da s tem orodjem rezati v razmerju originala.

Ne glede na to, katero orodje izberemo, pomeni rezanje slike brisanje nekega določenega - odrezanega - števila pikslov iz slike. Z rezanjem se ne izvede interpolacija, zato ostrina slike ostane taka kot je.

Z orodjem Paper size nadzorovano režemo sliko na določeno velikost, ki jo vpišemo v pogovorno okno. Slikovno razmerje lahko zaklenemo, tako da ostane razmerje dolžine in širine enako originalu.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.