Poravnavanje horizontov z objekti

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Poravnavanje horizontov z objekti

Poravnavanje horizontov se najhitreje in najbolj enostavno izvede z ročnim obračanjem objekta, vendar je rezultat slab, ker vrtenje pomeni interpolacijo.

Sliko lahko enostavno zavrtimo tako, da izdelamo objekt iz cele slike. To izvedemo tako, da uporabimo Rectangle mask tool iz orodjarne in izrežemo celo sliko. Z orodjem zajamemo kar zunanje gabarite slike, nato pa z Object - Create from mask - Copy selection, izdelamo objekt.

S ponovnim klikom na objekt se pokaže orodje za obračanje objekta (polkrožne puščice na robovih ojekta). Sliko obrnemo v eno ali drugo smer toliko, da se horizont zravna. Spremembo zaključimo z Enter ali z dvoklikom.
Če ga polomimo, obračanja ne ponovimo iz tega koraka, ampak se vrnemo v prejšnje stanje z Undo ali s klikom na ustrezen korak v History (Undo). Če smo pozabili: okno History oz. Undo se odpre na Window - Dockers. Z večkratnim obračanjem se namreč povečujejo napake interpolacije, ki nastanejo pri vsakem zasuku.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.