Vpliv barvne temperature na svetlost slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Vpliv barvne temperature na svetlost slike

Barvna temperatura in svetlost slike načeloma nimata nobene direktne povezave. Pri spremembah barvne temperature slike povečujemo količino ene barve na račun druge. Ker redkokateri fotoaparat posname sliko z ustrezno vrednostjo, se mora barvna temperatura slike skoraj vedno fino nastaviti v programu za obdelavo slik. Pri popravku včasih opazimo, da sprememba barvne temperature vpliva tudi na vizuelno osvetljenost slike, ali še bolje, na vtis o osvetljenosti motiva.

Original

Obdelano

 

V praksi popravljamo večinoma rumenkaste slike, nastale v zelo sončnem okolju in modrikaste, posnete pri umetnih lučeh. Vtis je odvisen od samega motiva, po drugi strani pa je zadeva čisto tehnične narave. Seštevanje komplementarnih barv namreč daje belino.

Slika cerkve v Taltalu, osvetljene z jutranjem soncem, ima rumenkast nadih. Potreben je popravek barvne temperature iz rdeče in rumene v modro.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.