Osvetlitev detajlov v temninah

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Osvetlitev detaljov v temninah

Precejšnja težava digitalnih fotoaparatov je slabši dinamični razpon, kar povzroči slabo zapisane detajle v temninah. Te je možno selektivno osvetliti. Uporabimo lahko več metod, vendar je najbolj uspešna osvetlitev problematične črne površine z orodjem 'Tone Curve'. Primer prikazuje osvetlitev izreza s to metodo, naslednji primer pa je izdelan z običajnim popravkom tonske krivulje na celi sliki.

Problematična črnina vsebuje zapisane informacije, čeprav je na videz površina videti popolnoma temna. Detajle v tej črnini lahko izluščimo z osvetlevanjem tega dela slike. To sem pred osvetlitvijo izrezal z magično palčko in iz ozadja izrezal objekt.

Z orodjem Tone curve (Image - Adjust - Tone curve) povečamo osvetlitev temnega dela slike, v svetlem delu slike pa pustimo originalnim podobne tonske vrednosti.

Isto orodje, uporabljeno na celi sliki, deluje toliko manj učinkovito, kolikor večji kontrast je med temno in svetlo površino slike. V sliki so sicer vidni detajli, vendar je nebo preveč svetlo, barve pa nenaravno pastelne.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.