Ostrenje slik z ukazom 'Unsharp mask'

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Ostrenje slik z ukazom 'Unsharp mask'

Ukaz unsharp mask je orodje, ki omogoča največ kontrole nad potekom ostrenja slike. Nastavimo lahko Percentage, ki določi stopnjo izostritve, Radius določa, koliko pik od mejnega bo ostrenje zajelo, Treshold pa pove, kako različna mora biti pika od soležnih, da bo zajeta v ostrenju. Manjši je Treshold, večji bo učinek ostrenja.

Ostenje slike izvedemo pri 100% povečavi slike na zaslonu, ker se pri manjšem prikazu podrobnosti skrijejo. Ostrino povečamo le za sprejemnlivo stopnjo, saj se pri pretiranem navijanju pokažejo napake ostrenja.

Spletne strani

Univerzalno

Šibko

Ostro

Ostrina slike po 'Default' vrednostih, ki jih predlaga Photopaint, so malce premočne celo za slike, ki jih nameravamo uporabiti za spletne strani, sploh če je bila ostrina slike že predhodno povečana.

 

Original slike je močno povečan in ima težave tako z ostrino, kot z globinsko ostrino. Agresivno ostrenje je v tem primeru primerno, vendar le v končni fazi obdelave.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.