Ostrenje slik s plastjo 'Lightness'

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Ostrenje slik po barvnih plasteh

Pri ostrenju se vsekakor pojavijo negativne posledice, predvsem v barvah, sploh v primeru zrnatosti slike ali celo šuma. Za take primere lahko uporabimo zahtevnejše metode za povečanje ostrine.

Najprej bomo obdelali metodo, ki poveča ostrino le na černobeli plasti slike, torej na takoimenovani 'Lightness' plasti. Te RGB barvni sistem ne vsebuje, zato bomo sliki spremenili barvno paleto v 24 bitni LAB, izostrili plast Lightness in sliko spremenili nazaj v 24 bitno RGB sliko.

Original

Lightness

Channels

Obdelano

Postopek ni toliko zapeten kot je nenavaden. Izkorišča enostavno dejstvo, da največ ostrine v sliki daje osvetlitev, ne barva. Če torej povečamo ostrino črnobele plasti, se brez deformacij barve poveča ostrina cele slike.

Najprej odprimo panel kanalov z Window - Dockers - Channels, kjer vidimo poleg RGB kanala še posamezne Red, Green in Blue barvni kanal. Z orodjem Image - Color mode - Lab color 24 bit spremenimo barvno paleto v LAB. V panelu Channels vidimo zdaj Lab kanal, Lightnes in kanala a in b, ki predstavljata barvne informacije. Kliknemo na Lightness Channel in temu povečamo ostrino s katerimkoli orodjem, nato pa spremenimo Lab nazaj v 24-bitno RGB barvno paleto.

Original; saj je dovolj oster, vendar naj bo za vajo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.