Ostrenje slik po barvnih plasteh

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Ostrenje slik po barvnih plasteh

Običajno ostrenje portretov, sploh ženskih, povzroči težave, ker se izpostavijo gube, mozolji in druge malenkosti, ki v ženski portret ne sodijo. Z zmanjšanjem rdeče barve v sliki se že tako zmanjša učinek na te napakice, vendar te barve ne moremo zmanjševati v neskončnost. Pri ostrenju pa lahko izvedemo ostrenje po barvnih plasteh. Ker dajeta zelena in modra največ senc, izostrimo samo rdeči kanal.

Original

Plasti

Sharpen

Rdeča plast

Najprej vklopimo na menuju Windows - Dockers okno Channels, kjer opazimo posamezne barvne plasti. Kliknemo na rdeč kanal in izvedemo ostrenje na tem kanalu.

To je tudi vse. Če pogledamo tole sliko, ki sem ga v enem primeru izostril na RGB kanalih, v drugem pa samo na rdečem, vidimo razliko, ki pa ni očitna. Bolj vidna bo na portretu, ki ga motijo mozolji in druge napake.

Original. Slika je neostra predvsem zaradi prevzorčenja na majhno velikost.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.