Povečevanje ostrine slike

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Povečevanje ostrine slike

Povečevanje ostrine je skoraj najpogostejša obdelava slike. Potreba po ostrenju se pojavi največkrat pri končni dodelavi slike za spletne strani, redkeje pa se uporabi za popravljanje ostrine originalov. Ker povzroči precej sprememb v sliki, se izvede čisto na koncu vseh obdelav slike.

Ostrino bomo povečevali v sliki kapele z dokaj jasnimi detajli in z opaznim šumom. Navadno ostrenje šum v sliki še poveča, zato bomo poskusili izbrati najboljše orodje.

Obstaja več načinov ostrenja slike, vendar bomo od vseh najbolj uporabljali orodje z zavajajočim imenom - Unsharp mask. Vse ostale variante ne vsebujejo dodatne kontrole nad parametri ostrenja, od vseh pa je praktično najslabši ukaz Sharpen.

Na tej strani primerjamo različne načine ostrenja in opazujemo posledice. Vemo, da ostrenje slike povrzoča napake v sliki, zato imejmo pri ostrenju pravo mero.

Original

Adaptive unsharp

Directional sh.

Sharpen

Unsharp mask

High pass

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.