Povečanje kontrasta z ukazom 'Unsharp mask'

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Povečanje kontrasta z ukazom 'Unsharp mask'

Ukaz 'Unsharp mask' je eno najboljših orodij za povečanje ostrine slike. Sploh ni namenjen izboljševanju kontrasta, vendar z nekimi nastavitvami deluje ravno na kontrast.

 
10
20
30
40

Ukaz omogoča nastavitev treh parametrov: Percentage, Radius in Treshold. Percentage je stopnja ostrenja, Radius pove, koliko pikslov bo ostrenje zajelo, Treshold pa je razlika med pikslom in priležnimi, da bo upoštevan v obdelavi.

Pri povečevanju kontrasta izkoriščamo lastnost našega zaznavanja kontrasta, da oči bolje zaznavajo manjše razlike v kontrastu kot velike, ker se na velike prilagajajo z odpiranjem zenice. Če povečamo kontrast med malimi površinami v sliki, naredimo šibke kontrastne meje bolj široke, to pa naredi ravno Unsharp mask.

Za optimalen rezultat Radius nastavimo na čimvečji obseg, ker želimo učinek na večjo razdaljo. Bistveno je, da pustimo Treshold na 0. Z Percentage nastavljamo učinek orodja. Slike na levi strani so obdelane s Percentage 10, 20, 30 in 40. Najboljši rezultat daje Percentage:20, Radius:20 in Treshold: 0.

Original: zadenimo koš s pravo ostrino!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.