Povečanje kontrasta na črnobeli plasti

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Povečanje kontrasta na črnobeli plasti

Kontrast je razlika med soležnimi površinami. V klasičnem pomenu to velja za osvetlitev, ne pa tudi za barve.

 
10
20
30
40

Vendar je razlika med ploskvami zaradi barvnega gledanja na sliko v celoti odvisna tudi od barv, zato vsa orodja za popravljanje kontrasta upoštevajo tudi vse barvne plasti. To povzroča preglavice pri povečevanju kontrasta slik, ki vsebujejo mnogo barve, zato poglejmo še metodo, s katero povečamo kontrast le v črnobeli plasti slike.

Barvna paleta RGB ne vsebuje črnobele plasti, zato bomo v postopku uporabili barvno paleto CYMK. Povečali bomo kontrast le na črnobeli plasti in nato sliki spremenili barvno paleto nazaj v RGB. Rezultat bomo primerjali z navadnim povečanjem kontrasta.

Če delamo v programu, ki omogoča popravek kontrasta z opcijo 'Preserve colors', se seveda tega postopka ne bomo lotevali in raje uporabili že izdelano orodje. Klub temu je metodo dobro preskusiti, saj podobne obdelave lahko naredimo na različnih parametrih slike.

Original je precej nekontrasten, ker je posnet v poletni sopari. Sliki najprej spremenimo barvno paleto iz RGB v CYMK 32-color tako, da na menuju Image - Color mode izberemo 32-bitno CYMK paleto.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.