Uravnavanje kontrasta slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Uravnavanje kontrasta slike

Kontrast slike lahko naravnamo na več načinov. Natej strani bomo obravnavali naravnavanje kontrasta z ukazom Kontrast-Brigthness-Intensity. Ta metoda ne daje dobrih rezultatov, zato bomo bolj natančno pogledali ravno to metodo, da se v praksi izognemo slaim rezultatom. Običajno navijanje kontrasta namreč zelo hitro povzroči prežgane površine.

Original

Barvna temp.

Osvetlitev

Kontrast

Za primer sem vzel pretemno, nekontrastno sliko z enakomerno porazdelitvijo barvnih vrednosti v srednjem delu histograma. Sliki sem najprej naravnal barvno temperaturo, jo osvetlil in na koncu povečal kontrast. Rezultat je boljši, vendar se je v sliki pojavila popolnoma bela površina, ni naš namen.

Pri osvetljevanju slike je bolje povečati kontrast istočasno kot ločeno. Boljše rezultate daje tonska krivulja.

Slika je pretemna in modrikasto obarvana. V sliki primanjkuje svetlobe.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.